top of page

Wat is CP?

CP staat voor Cerebrale Parese. Dat staat kortweg voor hersenverlamming. 

​

Bij CP treedt er tijdens of in de periode na de bevalling hersenschade op in het deel van de hersenen dat de spieren controleert. Die hersenschade leidt tot een blijvende aandoening van de ontwikkeling van houding en beweging.

​

Hoe vaak komt CP voor? 

Ongeveer 2 op 1000 kinderen worden met CP geboren. 

​

​

Verschillende vormen van CP

Afhankelijk van welk deel van de hersenen precies beschadiging heeft opgelopen, onderscheiden we 3 types van CP: het spastische type (80%), het dyskinetische en het ataxische type. 

​

Op de website van 'We care 4 you' vind je heel wat informatie over CP. Het CP-ouderproject ‘We care 4 you’ kwam tot stand in samenwerking met het CP-referentiecentrum van Leuven, onze vereniging, ouders van CP-patiënten en het Magentaproject. Deze informatie kan aangevuld worden met workshops van het Magentaproject, informele praatcafés van de CP-oudervereniging en informatieve bijeenkomsten georganiseerd vanuit een CP-referentiecentrum.

​

​

​

​

Meer informatie: kijk op volgende website: https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/beweging/cerebraleparese.php

​

Ons land kent 5 door het RIZIV erkende CP referentiecentra in België waar een multidisciplinair team van artsen en therapeuten instaat voor de opvolging van patiënten met cerebrale parese in België. Dit team moet zich continu bijscholen in de specifieke zorgaspecten van CP. De opvolging in een CP referentiecentrum is nooit verplicht, alleen sterk aanbevolen. Lees meer over de voordelen hiervan.

​​

 

​

bottom of page